Artikel Veenendaalse Krant; Beursvloer gaat niet over geld.

< Ga terug

Op de Beursvloer gaat het niet om geld

De Veenendaalse Angelique Ottens (43) organiseerde in 2010 in Den Bosch, haar geboorteplaats, de eerste Beursvloer. Donderdag 13 juni begint om 16.00 uur bij hotel Van der Valk de tiende Beursvloer in Veenendaal en Ottens is ook hier de dirigent. Zoals zij dat in tal van plaatsen in het land is. De naamgeving doet denken aan aandelen en obligaties, maar in dit geval gaat het om een beursvloer met gesloten beurzen. Anders gezegd: het gaat niet om geld.

Bedrijven, serviceclubs, onderwijsinstellingen, ondernemersverenigingen en de overheid bieden hun kennis, kunde, middelen, materialen, helpende hand en netwerk aan. Op de beursvloer kan een match tot stand komen met een maatschappelijke organisatie met een hulpvraag. Die moet daar wel wat tegenover stellen, voor wat hoort wat. Het blijkt een succesformule.

MATCH
Zo zijn op vorige beursvloeren in Veenendaal, om enige voorbeelden te noemen, matches tot stand gekomen tussen een bouwonderneming en het jaarlijkse Bouwdorp. De organisatie van dit evenement heeft veel hout nodig om de jongeren hun hutten te kunnen laten timmeren. De bouwondernemer krijgt de nodige publiciteit. Op de beurs ontstond ook een match tussen een professionele pianostemmer, die zijn diensten aanbood aan een koor. Verenigingen kregen ook ondersteuning in organisatorisch opzicht, hoe werf je nieuwe leden en hoe zet je een goed kassysteem op.

KLUSSEN
In het verleden zetten de VNV (Vrijwilligers Netwerk Veenendaal), de Bedrijvenkring en 'Samen voor Veenendaal' hun schouders onder de organisatie van de Beursvloer. Nu zorgt ZZP'er Ottens dat het evenement soepel verloopt. Zij weet dat bedrijven genegen zijn hun maatschappelijke taak (dienstverlening) in te zetten en dat maatschappelijke organisaties veelal om hulp verlegen zitten. Het kan gaan om printers, computers, faciliteiten zoals een vergader- of oefenruimte. Het kan ook gaan om helpende handen: klussen zoals schilderen, metselen, regelen van vervoer naar de dierentuin, om eens wat te noemen. Medewerkers van bedrijven krijgen ruimte om de vraag in te vullen, de maatschappelijke organisaties worden genoodzaakt creatief te zijn om een wederdienst te leveren. Zoals een toneelvereniging die éénakters bij een evenement van een bedrijf op het toneel kan zetten.

CONTACTEN
Volgens Ottens is de "maatschappelijke Beursvloer hét matchevenement waar bedrijven worden verbonden met maatschappelijke organisaties. Het rendement van de Beursvloer bestaat uit nieuwe contacten, netwerken en samenwerkingsverbanden. Op deze manier weten organisaties en bedrijven elkaar te vinden. Nieuw is dat we alle matches gaan volgen. Want als een bedrijf iets heeft aangeboden en ze horen niets, dan werkt het niet. Maatschappelijke organisaties, veelal alleen maar vrijwilligers, moeten zich niet afhankelijk opstellen. In het verleden vroegen ze alleen om geld. We gaan naar een gelijkwaardige opstelling.” Aanmelden: beursvloer-veenendaal.nl

Beursvloer 2021 | Ontwerp: Digital Analog | Ontwikkeling: Schmeits websolutions